lördag 25 augusti 2012

Procent - 3 domare

Ofta när jag tävlar numera är det 3 domare, placerade vid H, C och M. Det är ju roligt att få åsikter av tre olika domare, men ibland kan det bli extrema skillnader mellan domarpoängen. T.ex. i Ö-vik fick jag 7 (bra takt) av domare H, 6 (skulle behöva länga sig mer) av domare C och 5 (ej helt taktmässig) av domare M på samma moment som var en travökning. DÅ börjar man ju faktiskt undra! Procenten såg ut ungefär såhär: 62% H, 66% C och 59% M. DET är otrolig skillnad, och man börjar ju verkligen undra varför det är så stor skillnad. På stora dressyrtävlingar, som på OS, var det "kontrolldomare" som kontrollerade domarnas siffror. Om det var för stor skillnad mellan domarsiffrorna fick domarna gå tillbaka och titta på momentet en gång till och prata med varandra och komma fram till något tillsammans. 

Det bra med tre domare är ju att man får fler protokoll att gå igenom, och höra fleras åsikter om ekipaget. Visst, domare dömer olika, men alla ska gå efter samma grundprinciper och titta på ekipaget som individ och absolut inte jämföra med föregående ekipage. Det tycker jag är superviktigt! 

Alltså kan det bli jättestor skillnad mellan domarsiffrorna med flera domare, dom ser ju helt olika saker i olika vinklar. Det ska man vara beredd på! Sedan finns det ju dom som dömer väldigt jämnt, det gillar jag bäst. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar